Dar kartą apie ŽE

Žaliavų paklausa auga visame pasaulyje. Vienam gyventojui Europoje tenka didžiausias importuojamų grynųjų išteklių kiekis pasaulyje, o Europos ekonomika yra priklausoma nuo importuojamų žaliavų ir energijos. Todėl susiduriame su nenuspėjamais žaliavų ir mineralų tiekimo pokyčiais. Saugus šių išteklių prieinamumas tapo strategine ES ekonomine problema. Septintajame aplinkosaugos veiksmų plane yra nurodyta, kad privalome gyventi atsižvelgdami į mūsų planetos galimybes, pateikiama 2050 m. vizija ir konkretus veiksmų planas iki 2020 m. Šiais dokumentais ES įsipareigojo efektyviai valdyti išteklius ir siekti ekonominio konkurencingumo. Žiedinės ekonomikos principais remiasi vizija, kuria siekiama atliekas paversti ištekliais ir sukurti tvarią žaliavų ekonomiką.

Žiedinė ekonomika siekia atskirai surinkti visus atliekų srautus ir juos tinkamai perdirbti ar kitaip panaudoti toje pačioje produktų tiekimo grandinėje. Tokia sistema padėtų pasiekti maksimalią naudą (materialinę, ekonominę ir aplinkosauginę) pasidalinant ir tinkamai valdant procesus tarp visų grandinės dalyvių.

Šaliai svarbu teisingai pasirinkti vietinėms sąlygoms tinkamiausią atliekų tvarkymo strategiją, o tam padeda perėjimas prie žiedinės ekonomikos koncepcijos, kuri yra pajėgi atnešti ilgalaikę naudą ir skatinti konversiją link inovatyvesnės, labiau prisitaikančios ir produktyvesnės ekonomikos. Pagrindiniai ilgalaikės naudos bruožai apibūdinami kaip:

  • žaliavų išsaugojimas ir reguliuojama produktų kainų politika: remiasi išsamiu ir teisingu produktų modeliavimu;
  • padidėjęs inovacijų naudojimas ir naujų darbo vietų potencialas: žiedinė ekonomika traktuojama kaip „permąstymo procesas“ ir sukuria galimybes skatinti naujus kūrybiškus sprendimus ir aplinkai naudingas inovacijas. Žiedinės ekonomikos modelio struktūra ir darbo rinkos aktyvėjimas skatina atlikti daugiau tyrimų šia tema, bet nepaisant to, atlikti tyrimai demonstruoja šių procesų teigiamą adaptyvumą;
  • padidėjęs gyvųjų sistemų atsparumas ir kylanti ekonomika: žemės degradacijos procesai (dykumėjimas) kasmet pasauliui kainuoja 40 milijardų dolerių, neįtraukiant į apskaitą tokių procesų kaip padidėjęs mineralinių trąšų naudojimas ir derlingojo dirvožemio sluoksnio praradimai, biologinės įvairovės praradimas ir unikalių kraštovaizdžių netekimas.

Žiedinė ekonomika – tai sudėtingų procesų visuma (produktų aptarnavimas, perdirbimas ir sutvarkymas) skirta industrinei ekonomikai, kuri yra pajėgi atnaujinti produktus / prekes ir remiasi energijos naudojimu iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Parašykite komentarą

Blogą talpina WordPress.com. | Sukūrė: Anders Noren

Aukštyn ↑